Thuiswerken…vanzelfsprekend?

In Geen categorie by Eric Both

Het Coronavirus heeft bedrijven en werknemers gedwongen een “nieuwe ” werkmodus te ontdekken. Voor veel werkgevers en werknemers is dit echt nieuw en hebben dus geen ervaring met de effecten. Inmiddels zijn veel bedrijven overstag en ervaren, dat dit best goed uitpakt en ook nog behoorlijk in de kosten kan schelen. Dat is mooi meegenomen!

Maar hoe is dit voor jou als werknemer? Van de ene op de andere dag moet je werken in een volledig nieuwe setting. Werk en privé gaan ineens door elkaar heen lopen. We kennen de verhalen hoe ingewikkeld dat is op het moment dat de kinderen ook thuis moesten blijven. Zo langzamerhand lijken we een nieuwe koers te gaan volgen. Thuiswerken wordt het nieuwe normaal. Tijd om eens heel goed te kijken naar de consequenties!

Positief is de beleving van minder werkdruk. Geen baas of collega’s die over je schouder meekijken. Kennelijk ervaart men in het algemeen meer vrijheid in een thuiswerksituatie.

Positief is minder reistijd en daardoor dus ook meer vrije tijd.

Positief is ook meer tijd voor het gezin.

“Elk nadeel heeft zijn voordeel”, maar omgekeerd is natuurlijk net zo waar. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wat is dan de keerzijde?

Negatieve ervaring treedt op als het gevoel van vrijheid ingewikkeld is. De mogelijkheid om werktijden zelf in te vullen, impliceert de situatie om vrij te zijn op momenten waarop je voorheen aan het werk zou zijn. Je omgeving kan een beroep op je doen, want je bent toch thuis. Niet iedereen ervaart dat als een luxe. Dit kan leiden tot ongemak, onzekerheid schuldgevoelens of het gevoel te kort te schieten. Het ervaren van sociale controle doet nog een extra duit in het zakje! Dit alles leidt tot stress!

Door het ontbreken van een werkstructuur, zullen mensen op hele andere momenten gaan werken. Onderzoeken tonen bovendien aan dat mensen thuis meer uren maken dan op werk.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Wellicht kan je dan coaching gebruiken. In een sessie krijg je duidelijk:

  • waar je precies tegen aanloopt
  • hoe je daar in kan groeien
  • hoe je het vervolgens praktisch vorm kan geven naar een praktische werksituatie

Both Hands biedt hierin ondersteuning. Ook voor ontspanning en fysieke klachten en beoordeling van de werkplek en ergonomie. Later volgt berichtgeving over deze aspecten van het thuiswerken. Neem vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek. contact

Deel dit bericht: