Ontspanning… fysieke problemen bij thuiswerken

In Geen categorie by Eric Both

Dat het thuiswerken kan leiden tot psychische problemen is in een eerder bericht aan de orde gekomen. Nu aandacht voor de fysieke problemen die op kunnen treden. Zijn we in een thuiswerksituatie kwetsbaarder daarvoor?

Thuiswerken verschilt enorm qua omstandigheden in vergelijking met werken op kantoor. We zijn minder snel afgeleid vanwege:

Het ontbreken van collega’s en daarmee de spontane afleiding, het “koetjes en kalfjes” verhaal

Minder onverwacht telefoonverkeer

Het wegvallen van de loopjes naar het koffieapparaat

Het wegvallen van vergaderingen en ander meetings

Kortom er is meer tijd voor focus. Dit heeft veel uitwerking op de hersenfuncties en op de hormoonhuishouding. Je zit dan immers langer in de prestatiemodus. Dit zorgt er verder voor dat we gedurende lange tijd in dezelfde houding verkeren. De dynamiek in de spieren of in bepaalde spiergroepen neemt af en maakt plaats voor statische arbeid. Het gevolg daarvan is verzuring in de spieren en ophoping van afvalstoffen. Onze leeftijd en conditie bepaald onder andere, hoe snel en in welke mate de spieren herstellen. Wanneer wij de spieren steeds weer opnieuw belasten, terwijl er onvoldoende herstel heeft plaats gevonden, krijgen we een stapeleffect. Circulatie vermindert steeds meer, spieren verkorten en er ontstaat functieverlies vanwege het ontstaan van triggerpoints. Andere spieren gaan taken overnemen, die daar niet voor bedoelt zijn en zo creëren wij blessures.

Het is dus belangrijk, dat we de spieren regelmatig ontlasten en de circulatie herstellen. Dit kan op verschillende manieren, door middel van Massage, door oefeningen of een combinatie daarvan.

Ontspanning is de tweede sleutel in de COW aanpak van Both Hands voor een gezonde en prettige thuiswerksituatie. Stoelmassage en ontspanningsoefeningen verzorgen wij bij u thuis. Stoelmassage heeft zichzelf bewezen als een vorm van massage die preventief werkt. Ook bij klachten is stoelmassage een goede ondersteuning! Met ontspanningsoefeningen heb je een tool in de hand, die jezelf kan toepassen. Als je een duidelijke dagstructuur hebt, dan kan je deze daarin opnemen. Both Hands helpt daar graag bij! Ontspanning leveren wij als aparte dienst en als onderdeel van het COW totaalpakket.

Als werkgever wilt u waarschijnlijk het beste voor uw medewerk(st)ers. U zit vast niet te wachten op mensen met fysieke problemen. Maar als werknemer bent u ten alle tijde natuurlijk ook verantwoordelijk voor uw eigen welzijn. Het laatste aandachtspunt is Werkplek en ergonomie, daarover later. Neem contact op met Both Hands voor uw wensen en de mogelijkheden.

Deel dit bericht: