EMDR is een doeltreffende methode, die onverwerkte trauma’s waar wij in het dagelijks leven last van hebben kan oplossen. We hebben allemaal trauma’s opgelopen, die we bij onszelf herkennen en trauma’s die minder duidelijk zijn. We kunnen denken dat we het een plek hebben gegeven en er dus geen last meer van hebben. Dat is mogelijk, maar toch kan er in ons leven iets schuren waar we ons niet comfortabel bij voelen. We kunnen onszelf bewust zijn van vermijdingsgedrag, situaties uit de weg gaan en er genoegen mee nemen. Niet altijd zijn we ons bewust van welke ervaringen ons beperken, onveiligheid of angst bezorgen.

EMDR is een eenvoudige behandelmethode om nare ervaringen te verwerken. Dit gebeurt met oog- of handbewegingen. Met een enkele sessie kan al heel veel bereikt worden. De EMDR techniek wordt dan ook steeds meer toegepast in ziekenhuizen, door psychologen en door andere zorgverleners.

We spreken van een enkelvoudig trauma, wanneer er een duidelijke gebeurtenis aan ten grondslag ligt. Denk aan gevolgen van een ongeluk, bedreiging, aanranding, ontslag, ernstige ziekte, pestervaring, brand, lichamelijk geweld etc. Soms is er sprake van een gebeurtenis die spanning of verdriet oproept, zonder dat dit perse als trauma wordt ervaren.

Bij meervoudig trauma is er sprake van een serie van gebeurtenissen die leiden tot psychische, emotionele of lichamelijke problemen. Denk dan aan bijvoorbeeld, mishandeling, verwaarlozing, buiten de boot vallen, financiële problematiek, werkproblemen, scheiding, langdurige ziekte.

Symptomen
Vanuit symptomen kunnen we concluderen dat er waarschijnlijk sprake is van een traumatische ervaring die niet verwerkt is: vermijdingsgedrag, sterke schaamte- of schuldgevoelens, zelfafkeer, agressiviteit, depressie, angsten, neurosen, fobieën, constante ontevredenheid, slaapproblemen, laag zelfbeeld, etc.

EMDR en kinderen
Vanaf elke leeftijd, baby’s, peuters en kleuters kan EMDR worden toegepast. De sessies zijn veilig, eenvoudig en kort.

Voor uitgebreide informatie is er een download beschikbaar op Both Hands van de brochure EMDR.